KEZDŐ LÉPÉSEK‎ > ‎

Telekválasztás / a meglévő telek felmérése

2. Telekválasztás / a meglévő telek felmérése

Ha abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy még most választjuk ki a telkünket, lehetőségünk van arra, hogy a környezettudatos építésre alkalmas, és a szupervályog-építéshez ideális helyet válasszunk.

Gondoljuk át az igényeinket, mindennapi életmódunkat, életstílusunkat, rövid- és hosszú távú terveinket. Tájékozódjunk, hogy milyen építési övezetbe szeretnénk költözni, vagy az a környék, amit kiszemeltünk, milyen övezetbe tartozik. Ez ugyanis megszabja nemcsak a telek árát, de azt is, hogy milyen százalékban építhető be a terület, milyen az infrastruktúra-ellátottság a környéken, illetve hogy vannak-e kialakított közművek (villany, vezetékes víz, csatorna, gáz), vagy tervez-e ilyen irányú fejlesztést a helyi önkormányzat. Ne csak arra gondoljunk, hogy milyen előnyökkel járhatnak ezek a közművek, de arra is, hogy amennyiben vannak, általában kötelező rájuk csatlakozni, és gyakran nem dönthetünk szabadon abban, hogy valamilyen alternatív megoldást alkalmazzunk. Csak hogy egy példát említsek, amelyik településen van csatornahálózat, ott a jelenlegi rendelkezések szerint kötelező erre csatlakozni, hiába szeretne valaki alternatív megoldást, amelyek sokkal gazdaságosabban és környezettudatosabban kezelik az ürüléket és a szürkevizet. Kutatási és szakmai érvek támasztják alá, hogy a jelenlegi „mindent a csatornahálózatba” szennyvízkezelés mind gazdaságilag, mind környezetvédelmi szempontból az egyik legsúlyosabb tévedése a modern kornak! (Sőt vétke, mivel a következmények és a veszélyek ismeretében sem orvosolják a területért felelős döntéshozók a problémát! ->További részletek a témában.)

A permakultúrás tervezési szempontokat már a telek kiválasztásakor érdemes szem előtt tartani, hogy ideális el tudjuk helyezni a területünkre mindazt a létesítményt, amit szeretnénk.


Persze sokszor a pénztárcánk is határt szab a lehetőségeinknek, de figyeljünk oda a telek fekvésére, tájolására, és hogy a helyi építési szabályzat szerint mely részére építhető fel a házunk, mekkora lehet a maximális homlokzatmagasság, stb. A ház elhelyezkedése, tájolása ugyanis fontos gazdasági és ökológiai tényező. Lejtős telek esetében különösen ideális lehet a ház egy részét a földbe süllyeszteni, ami kedvező a ház hőszabályozása (hűtése, fűtése) szempontjából (l. Miért dombház?). A telek környékén és a telken már meglévő növényzet, fák is fontos szerepet játszanak az egészséges lakókörnyezet kialakításában, az épület árnyékolásában. Ha csak lehet, ne „csupasz” telket vegyünk, mert igen hosszú időbe telhet, amíg buja növényzetet varázsolunk rajta. Különösen fontos ez, ha déli vagy nyugati fekvésű telket veszünk. Ott ugyanis nyáron szükségünk van a növényzet nyújtotta árnyékra, hűtésre, télen viszont a lombjukat vesztett fák és bokrok ágain a nap keresztül tud sütni, és melegíti a déli tájolású üvegfelületeken keresztül a házunkat, télikertünket, üvegházunkat. Ha megtehetjük, vegyünk a telek több pontjáról talajmintákat, így előre tudunk tájékozódni, hogy önmagában alkalmas lesz-e az ottani föld a szupervályog-építésre, vagy hozatnunk kell a földet, homokot, amivel feljavítjuk az arányokat. A szupervályog-építéshez elég tág határok között alkalmas a helyi talaj. Hazánk legtöbb területe jól áll az agyagtartalmú talajok szempontjából, de néhány helyen előfordulhatnak a vályogépítés szempontjából kevésbé ideális talajok (köves, túl homokos, túl iszapos, vagy éppen túlzottan agyagos) talajok.

Ideális példa lehet egy napos déli lejtőn nappalijával déli irányban tájolt ház, ahol lehetőségünk van a ház északi részét a domboldalba süllyeszteni (dombház), itt helyezkedhetnek el a gépészeti, tároló és kiszolgálóhelyiségek. A hálószoba keletre, a dolgozó vagy gyerekszoba nyugatra nézhet. Amennyiben megtehetjük, a déli nappalihoz csatlakozhat télikert, előtte szép és hasznos egy kerti tó vagy medence.


"Nautilus" - Búbos Dombház, amely kihasználja a dél-nyugati lejtő nyújtotta előnyöket. -> További tervrajzok

A Búbos Ökoház Projekt területét illetve a házak helyét is ezeknek a szempontoknak megfelelően választottuk ki.

A házépítés előkészítésének a lépéseit Szupervályog kézikönyvünkben is összefoglaltuk.