Tudok-e magam építkezni?

Magam szeretnék építkezni!

 -> A szupervályog-tanfolyam elvégzése után tudok magamnak építeni egy kis lakható házat? 
-> Szükségem van más szakemberekre a házépítésnél? Kivitelezőre, ácsra, kőművesre…? 
Építész tervezőre, statikusra? 
-> Tudnak-e ajánlani építész tervezőt, kivitelezőt? 

Igen is, meg nem is… Mit értünk ez alatt?

Mind a teljes hatnapos -> építési tanfolyam, mind a három és félnapos -> gyakorlati tanfolyam célja a szupervályog-technológia elsajátítása. Tehát azokat a speciális tudnivalókat és fogásokat tanítjuk, amelyek szempontjából ez a technológia különbözik a többi építési módtól. A -> hatnapos tanfolyam elméleti képzése során ugyan számos más szakterületet is érintünk, amelyek a szupervályog-építés szempontjából is fontosak lehetnek, mint például az alapozás, a víz- és hőszigetelés, a tetőfedés, a gépészet, az energetika, valamint a permakultúrás tervezés alapjai stb., de ezekkel kapcsolatban leginkább a szupervályog-építésre vonatkozó speciális szempontokra térünk ki.
Egy párnapos tanfolyamnak természetesen nem lehet célja a megfelelő szakvégzettséget igénylő, többéves szakképzésekhez kötött szakipari tevékenységek oktatása! 

http://www.szupervalyog.com/epitesi-tanfolyam
Mindezeknek a tudnivalóknak egy része, a legfontosabb szempontok benne vannak a tankönyvben, de sok mindennel kiegészítjük a témát az elméleti tanfolyamon, ami nincsen benne a könyvben. Például az elméleti képzés során kupolaszerkesztési és permakultúrás élettér tervezési gyakorlatok is vannak, amelyek segítenek, hogy a résztvevők saját építési ötleteiket, elképzeléseiket jobban meg tudják tervezni. Számos ismeretünket megosztjuk az önellátás egyéb területeivel kapcsolatban is (permakultúra, vízgazdálkodás, szelíd energiák stb.), és végigvesszük a -> Búbosházak tervezésének a szempontjait is, ahová ezt az átfogó tudást, illetve a környezettudatos és gazdaságos építés szemléletét beépítettük.

A -> gyakorlati tanfolyamon azonban már csak és kizárólag a szupervályog-építés gyakorlati fogásait tanítjuk, azaz, hogy hogyan ültessék át a résztvevők a gyakorlatba az elméleti tudnivalókat.
Az elméleti részből önállóan kell felkészülniük azoknak, akik csak a gyakorlati tanfolyamra jönnek.

Összességében a könyv anyagának és a szupervályog-építés gyakorlati alapjainak az elsajátítása után egy szakmailag felkészült, építőiparban, barkácsolásban tapasztalt ember néhány segítőtárssal képes szupervályog házat építeni. A szupervályog ugyanis egy speciális falazási technika, amelyhez ugyanúgy hozzá kell tenni a ház többi részét (tető, nyílászárók, burkolatok, szigetelés, fűtés, gépészet stb.).
De mindenkinek magának kell mérlegelnie, hogy mennyire önálló abban a sokféle szakember tudását igénylő munkában, amivel a házépítés jár. Ha az, akkor el tudja sajátítani a szupervályog-technológiát a könyv és a gyakorlat segítésével, ha kevésbé, akkor érdemes a teljes hatnapos tanfolyamon részt vennie, ott ugyanis jobban el tudjuk irányítani az érdeklődőket az elméleti képzés alatt. A szakipar mélyebb részleteibe azonban nem tudunk belemenni, mert meghaladná a tanfolyam kereteit és lehetőségeit.

A közeljövőben reményeink szerint megkezdjük a -> Búbos Ökoház építését, ott részt vehetnek a komolyabb építési munkálatokban azok, aki már elvégezték a tanfolyamot, és ott lehet tovább gyakorolni, fejlődni, tanulni.

Kérjük, tanulmányozza át a -> hatnapos építési tanfolyamról szóló tudnivalókat is, ott részletes leírást talál arról, hogy milyen témákat érintünk a képzés során, és a honlapunkon lévő számos egyéb információt, hogy könnyebb legyen a döntés.

FONTOS! 

A házépítés és számos egyéb épület építése engedély vagy bejelentés köteles tevékenység.
Ugyan építési engedélyre és a megfelelő szakhatósági engedélyekre az új, 2016-os jogszabályoknak megfelelően csak a 300 m2-nél nagyobb lakóházak esetében van szükség, de a kivitelezéshez továbbra is szükség van felelős műszaki vezetőre, és az építési E-napló vezetését is lebonyolító szakképesítéssel rendelkező kivitelezőre. Ez a szupervályog-építésre is vonatkozik.
Továbbá a bejelentés esetében is szükségesek a korrekt és konkrét építési tervek, azaz a tervdokumentációt elkészítő, és a megfelelőségi igazolások benyújtását elvégző építész tervezőre is szükség van. 
A tervezők többsége saját, "bejáratott" statikus kollégával dolgozik, így statikust nem kell az építtetőnek külön keresnie. 
A Búbosházak tervezőjét, azaz a szupervályogban jártas, az ökoépítészet és az íves formák iránt elkötelezett építész tervezőnket tudjuk ajánlani Önnek is. Ez esetben azt kérjük, hogy egy előzetes személyes -> Konzultáción egyeztessünk a terveiről, alapvető kérdéseiről, ugyanis csak olyan érdeklődőt tudunk hozzá továbbküldeni, aki már megismerkedett a szupervályoggal, elkötelezett, és vannak már előzetes elképzelései a lehetőségekről és a saját terveiről. 
Kivitelezést azonban nem tudunk vállalni, és (egyelőre) nem is tudunk szupervályog-építésben jártas kivitelezőt ajánlani! Amit javaslunk ez esetben, hogy egy - a lakóhelyéhez közel működő - vállalkozót delegáljon a tanfolyamra, és/vagy saját maga sajátítsa el a szupervályog alapjait. Ez egyébként is ajánlatos, mert a szupervályog szerkezet elkészítése nagyrészt földmunkából, anyaghordásból áll, tehát ez saját kezűleg, kalákában is végezhető (l. alább), és igencsak hasznos, ha az építtető tisztában van legalább a technológia alapjaival.
Amennyiben készen áll a szupervályog-építésre, ugyan korlátozott kapacitással, de az építkezés során tudunk heyszíni konzultációt (egyfajta szakmai szupervíziót) biztosítani. Ezt egyedileg tudjuk megbeszélni az építés paramétereinek (épület jellemzői, építkezés időpontja, helyszín stb.) függvényében.

Házilagos kivitelezés, kaláka

A házilagos – kalákás – kivitelezést is szabályozza a törvény.
Építési szakmunkát csak az végezhet, aki az adott tevékenység végzésének megfelelő szakképesítéssel, rész szakképesítéssel rendelkezik. Amennyiben van a családban olyan hozzátartozó (az egyeneságbeli rokon és annak házastársa; az örökbe fogadó és a nevelőszülő; az örökbe fogadott és a nevelt gyermek; a testvér, a házastárs, az élettárs; a házastársnak, az élettársnak egyeneságbeli rokona, testvére és a testvér házastársa), akinek van ilyen jogosultsága, akkor nem kell számlát kiállítani, de a házilagos kivitelezési formát az építési napló (E-napló) megnyitásakor jelezni kell, és ez esetben az irányításra műszaki ellenőrt kell megbízni. Akinek nincs valamilyen építőipari szakmáról bizonyítványa, az önállóan csak olyan munkákat végezhet, ami nem kötött szakmunkási végzettséghez, például földmunka, anyaghordás, takarítás stb.

Az alábbi oldalakon hasznos információk olvashatók erről, és számos egyéb, építkezéssel kapcsolatos témában is
-> Építési tanácsadás – Házilagos kivitelezés