Mennyibe kerül?

Mennyibe kerül egy szupervályog ház felépítése?

Bármilyen technológiával is építünk, egy lakóház árát így általánosságban nem szerencsés megjósolni, hiszen a végső költség nagyon sok mindentől függ: a ház mérete, formája, elrendezése, a tetőfedés módja stb. stb. A beépített berendezések, burkolatok esetében is nagyon nagy a szórás. Függ tehát az ár a konkrét elképzeléstől, tervektől. A szupervályog esetében elsődleges kérdés pl. a ház formája, azaz hogy a jelenleg megszokott "kockaház" lesz-e, vagy kupolás/boltozatos szerkezetű. (Ennek jelentőségét l. alább.)

Annyit tudunk látatlanban mondani, hogy amennyiben kihasználjuk a szupervályog-technológia adta összes előnyt (l. alább „Milyen tételeken tudunk spórolni a szupervályoggal?”), akkor előzetes számításaink szerint egy 100 m2-es szupervályog épület kb. feleannyiból építhető meg, mint egy ugyanakkora téglaépület. 250 ezer Ft/m2 átlagárral számolva ez 12-13 millió Ft a 25 millió Ft helyett. Ez az ár kulcsrakész, engedélyezett házra vonatkozik, tehát az engedélyektől kezdve benne van anyag- és munkaköltség az építés minden fázisára, az utólagos tereprendezésig, "lepapírozva", számlákkal stb. 100 m2-nél kisebb háznál az arány értelemszerűen kevésbé kedvező, de itt is milliós költségcsökkenésről beszélünk. 100 m2-esnél nagyobb háznál viszont az 50%-nál is kedvezőbb lehet az arány a szupervályog javára. Mivel a szupervályog még új technológia Magyarországon, így nincsenek többéves tapasztalatok a kivitelezés költségeit illetően. Ezért előzetesen inkább felfelé kerekítjük az árakat, azaz azt szoktuk mondani, hogy a szupervályog esetében a költségek legalább egyharmada megspórolható. Hogy ennél több vagy kevesebb, az a konkrét tervektől és a kivitelezői költésvetésből derül ki.
Természetesen a jelenleg megszokott, négyzetes alaprajzú ("kockaház") is építhető szupervályogból! Így is olcsóbban építhetünk szép és egészséges otthont, de ez esetben számos költségcsökkentő lehetőségtől elesünk! A szupervályog-technológia erőssége az organikus, ívelt formavilág, érdemes ezt kihasználni!

http://www.szupervalyog.com/felharmonia
A költséghatékonyság értékelésénél nem szabad elfelejtenünk azokat a szempontokat, hogy a házunk mennyire lesz fenntartható és egészséges, és mennyire felel meg a jelenlegi klímaváltozás kihívásainak. Ha mindezeket figyelembe vesszük, akkor a szupervályognak máris messze kedvezőbb lesz az ár/érték aránya, mint a jelenleg megszokott építési technológiáknak!

Milyen tételeken tudunk spórolni a szupervályoggal?

 • A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük a legfontosabbakat. A könnyebb érthetőség kedvéért érdemes előbb elolvasni a szupervályog-technológia leírását, előnyeit):
 • Alapozás: Az előírásoknak megfelelő erősségű házalapot is készíthetjük szupervályogból, megspórolva a betonalap költségeit.
 • Falazat: A szupervályog falazat jóval olcsóbb, mint a jelenleg elterjedt építési technológiák esetében. (Ez elsősorban a helyben kitermelt föld használatának köszönhető).
 • Födém: Kupolás-boltozatos szerkezet esetében nincs szükség födémre, ami tetemes költségmegtakarítást jelent.
 • Tetőfedés: Kupolás-boltozatos szerkezet esetében jóval kedvezőbb áron készíthetjük el az épület tetőfedését, hiszen a tetőtartó szerkezet maga a kupola, boltív.
 • Faanyag: A bennmaradó zsalunak (tömlő, amibe a vályogot töltjük) köszönhetően a falazáshoz nincs szükség fazsaluzatra, mint a vert vályog esetében. Kupola/boltozat esetében elmaradnak a drága, nagy teherbírású tetőtartó szerkezetek, fagerendák (l. előbbi pont). Összességében minimális fa használatára van szükség.
 • Vakolás, szigetelés, festés: A kupolás-boltozatos szerkezet segítségével organikus (ívelt) formákat tudunk építeni, kevesebb anyagból nagyobb életteret tudunk kialakítani, mint egy „kockaforma” építménynél (hasonlóan a természet „maximális tér minimális anyagból” elvéhez). Így a kedvezőbb térfogat/felület aránynak köszönhetően (az adott alapterülethez kisebb falfelület tartozik), kevesebb anyag kell pl. a hőszigeteléshez, és a felületkialakítástól függően a fal vakolásához, festéséhez. Ez a szempont a ház fenntartása (fűtése, hűtése) szempontjából is fontos (relatíve kisebb felületen hűl/melegszik a házunk).
 • Költséghatékonyabb elrendezés: A változatosabb formavilágnak köszönhetően ideálisabban tudjuk az egyes lakótereket egymáshoz képest elhelyezni, amivel csökkenthetjük a ház fűtés- és vízrendszerének kialakítási és fenntartási költségeit.
 • Nyílások, belsőépítészet, burkolatok: Számos olcsó és kreatív megoldást készíthetünk szupervályogból. Ötleteket l. a Búbosház „Mitől öko” oldalán.
 • Építési hulladék: A szupervályog építés elenyésző mennyiségű hulladék keletkezésével jár, amíg a mostani építési technológiák esetében termelődő hulladék, sitt eltakarítása és elszállítása tetemes költség.
 • Építési költségek: Amennyiben valaki elsajátítja a szupervályog-építés alapjait (amit bárki meg tud tanulni életkortól, nemtől és szakmai háttértől függetlenül!), a kivitelezési munkába saját kezűleg is be tud kapcsolódni, tetemes kivitelezési költséget megtakarítva ezzel.
  http://www.szupervalyog.com/bubos-otletek
  Gépesítés: A szupervályog-technológia abban is különbözik a jelenlegi ipari építési eljárásoktól, hogy szinte egyedülálló módon minimális gépesítéssel, egyszerű szerszámok, kézi eszközök segítségével lebonyolítható az építés. Ez a mód persze idő- és munkaigényesebb, de sokan pénz helyett inkább ezzel az erőforrással rendelkeznek. Ráadásul így olyan helyen is lehet építkezni, ahol a gépesítés megoldása nehézségekbe ütközik.
 • Gépészet, energetika: A szupervályog-technológia adta lehetőségeket kombinálva az ökoépítészet (permakultúra) tervezési elveivel bonyolult, „sebezhető” és drága gépészeti megoldások nélkül is energiatakarékos (A vagy A+ besorolású) passzívház szintű épületeket építhetünk. Ráadásul mindezt jóval kisebb bevitt energiával és költséggel, és egészségesebb végeredménnyel, ami számos tényezőnek köszönhető: alapanyagok, egészséges belső klíma és hangtér, harmonikus, gyógyító ívelt formák, belső terek stb. 
 • Megjegyzés: Mind a Búbos Présház és a Dombház energiatakarékos "A" besorolást kapott az energetikai számítások alapján, annak ellenére, hogy csak 10 cm nádpalló hőszigeteléssel számoltunk és semmilyen, a passzív házaknál szokásos gépészet-technológia nem került bele a tervekbe. Egy megfelelően méretezett központi tömegkályha látja el mindkét ház fűtését. A hőszigetelő réteg növelésével tehát tovább javulhatnak az így is kiváló energetikai paraméterek!

Mindezek az előnyök nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetünket és az egészségünket is kímélik. Ha hosszú távon gondolkodunk, az egészséges lakókörnyezetbe és a Földünk védelmébe fektetett energia, idő, pénz kamatostul megtérül. Ezért összességében sokkal több közvetlen és közvetett haszonnal jár a szupervályog-építés, mint csupán a kedvezőbb ár!


„Azt hittem, olcsóbb :-(!” Miért kerül milliókba egy szupervályog ház?!


Sajnos keringenek az interneten olyan hírek, hogy pár százezer forintból takaros hajlékokat lehet építeni. A házépítés bármilyen módszerrel is milliókba kerül, hiába tudunk számos tételen spórolni a szupervályoggal.
Vannak olyan tételek magán a falazaton kívül, amelyeket nem lehet elhagyni, ezekből kiemelnénk a legfontosabbakat:
 • Tervezés, engedélyek, kivitelező: Szinte minden emberi tartózkodásra szolgáló épülethez kell építési engedély, azaz a 2016-os változások alapján már csak bejelentés köteles a 200 m2-nél kisebb lakóházak építése (l. Jogszabály Hírek), de ehhez nagyjából ugyanazokat a dokumentumokat kell beadni, mint az eddigi engedélyekhez. Tehát nem lehet akármit építeni (és nem is érdemes)! Persze lehet ezek nélkül is építkezni, de ez kockázatos a végeredmény szempontjából is (az épület biztonsága, megfelelő kialakítása, a technológiai hibák okozta anyagi kár stb.), illetve az esetleges büntetések miatt. Még ha magunk végezzük is a munka zömét, az építéshez szükségünk van műszaki vezetőre, kivitelezőre, aki elvégzi a szükséges hivatalos dokumentációt is (l. elektronikus építési napló), l. Tudok-e magam építkezni?
 • Földmunka: Habár a helyben kitermelt föld a legolcsóbb alapanyag, a föld kitermelését érdemes géppel végezni, ami szintén költség, és maga a földdel való építés is munka- és időigényes dolog. (Az idő is pénz, legfeljebb nem kell közvetlenül kifizetnünk, és nem terhelik járulékos költségek, mint egy vállalkozó megbízása esetében…)
 • Tető: Ha kupolát alakítunk ki, amire a szupervályog ideális, a drága födémet megspórolhatjuk, de tetőt ez esetben is kell készítenünk, mert a mi éghajlatunkon meg kell óvnunk az épületet a csapadéktól (különösen a téli csapadék és fagyok okozta károktól).
 • Hőszigetelés, vízszigetelés: A hőszigetelés a megfelelő belső klíma és a fűtés/hűtésszámlánk miatt fontos, ráadásul lakóház esetében elő is írják az új energetikai szabályok. A vályognak számos előnyös tulajdonsága van (kiváló hőtárolás, páraszabályozás stb.), de a tévhitekkel ellentétben nem jó hőszigetelő! Vízszigetelésre is szükségünk lesz, hogy a házunk szerkezeti elemeit megóvjuk a vizesedéstől, penészedéstől.
 • Nyílászárók: Ez is komoly tétel, hacsak nem akar valaki ablaktalan házban élni (bár egy bejárati ajtóra legalább szükség lesz). Lehet bontott nyílászárókat is beépíteni, de itt különösen igaz a mondás: „Nem vagyok olyan gazdag, hogy a legolcsóbbat vegyem.” Ha korszerűtlen, rosszul hőszigetelő, régi típusú ajtót, ablakot veszünk, hosszú távon számolnunk kell a téli hőveszteséggel és a magas fűtésszámlával.
 • Fűtés, kémény: Akkor is sokkal kerül, ha nem gázt vagy villanyt választunk, hanem a legegyszerűbb szilárd tüzelőanyaggal működő kályhát. Kéményre általában szükség van, és egy egyszerű fatüzelésű kályha ugyan átmenetileg elegendő lehet, de hosszú távon érdemes egy tömegkályhát építeni, különben rengeteg fűtőanyagra és a kályha folyamatos táplálására lesz szükségünk. Egy tömegkályha több százezer (akár 1-1,5 millió) forintba kerül mérettől függően. Viszont igen hatékony és kellemes belső klímát biztosító fűtési módszer, ráadásul sütésre-főzésre is alkalmas, így behozza az árát.
 • Kötőanyag (mész, cement): Vályogból sokféle belső burkolat kialakítható (fal, padló, akár konyhapult, kád is), de a legtöbb esetben szükség van stabilizáló anyagra, mert vízérzékeny lesz a burkolat, vagy nem kellően szilárd és kopásálló. A fal külső burkolata (tapasztás, vakolás) esetében csak a garantáltan víztől védett felület esetében lehet elhagyni a kötőanyagot. A kötőanyag jelentős költségtétel. A kompromisszum ez esetben is igaz: ha olcsóbbat, természetesebbet akarunk, hosszú távon több javításra, karbantartásra lesz szükség (mint a régi vályogházaknál).
 • Víz-, villany, csatorna bevezetése: Több százezer forintos tétel… Ugyan ezek nélkül lehet élni, ellentétben pl. a fűtéssel, főzési lehetőséggel. Sajnos, ahol a közművek kiépítettek, kötelezhet az önkormányzat az ezekre való csatlakozásra. Pedig vannak olcsóbb és sokkal környezettudatosabb alternatívák. (L. Önellátó/zöldinfo oldalon, pl. a vízönellátó rész).
Személyes kommentár: Mi sem értünk egyet azzal, hogy ennek az alapvető emberi szükségletnek a kielégítése, mint az emberhez méltó hajlék, egyre több ember számára elérhetetlen. Alapjában véve mi is azon vagyunk, hogy minden lehetőséget, hivatalosan járható „kiskaput” és tudást összeszedve megtaláljuk a legideálisabb és legköltségkímélőbb megoldást. (A mi tapasztalataink szerint a hivatalokban dolgozók nem ellenségek. Az ottani emberek is tisztában vannak a mai magyar valósággal, és igyekeznek segíteni, hogy mit tehetünk a törvények adta lehetőségek között.)
Számos lehetőségünk van (fontos a kreativitás!), de többnyire számolnunk kell azzal, hogy kompromisszumokat kell kötnünk (l. előbbi példák, pl. ami olcsó, nem feltétlenül tartós, ami tartós, nem feltétlenül egészséges stb. stb.), illetve hogy saját kezűleg kell kiviteleznünk, amit csak lehet.
Az általunk javasolt lehetőségekről részletesen beszélünk a szupervályog építési tanfolyamon. Sok függ pl. az ésszerű tervezéstől, területkialakítástól, ezért tervezési gyakorlatot is tartunk. Számos szempontból a legideálisabb a dombház, ami ráadásul a szupervályogból a legolcsóbb és legegyszerűbb, és ez esetben azt a kiskaput is alkalmazni tudjuk, hogy hivatalosan pincét építünk, valójában pedig lakóházat. (Ez külterületen különösen ideális, ahol kicsi a beépítési lehetőség.) Erre vannak előzetes terveink, kalkulációink, amelyeket szintén megbeszélünk a képzés alatt. A Búbos Ökoház Projektet úgy állítottuk össze, hogy a legideálisabb kompromisszum rendszer legyen a költségek, az egészségesség és fenntarthatóság (környezettudatosság) szempontjából, és a ház megfeleljen a mai életforma igényeinek és környezeti válság kihívásainak is.

Összességében elmondhatjuk, hogy mindamellett, hogy a szupervályog valóban a ma fellelhető egyik legolcsóbb építést technológia, "filléres" házakat ettől sem várhatunk. Az viszont biztos: a szupervályoggal megvan az esély legalább egy „minimál verziójú” otthon kialakítására, sőt nem is akármilyenre: szépre, egészségesre, fenntarthatóra, ráadásul a hatályos építési szabályozás kívánalmainak és a mai komfortigényünknek is megfelelőre :-)!