Bemutató ház

Hol tudom megnézni, hogy hogyan is néz ki a szupervályog fal, egy szupervályog építmény?
Szeretnék megnézni egy szupervályog lakóházat! Épült már ilyen Magyarországon?
Van Magyarországon olyan szupervályog lakóház, amelyet ki lehet próbálni
(pár napot ott tölteni)?

A szupervályog-technológiát csak pár évbe hoztuk be az országba, jelenleg bevezetés alatt áll.
Kapott már szupervályog lakóház és gazdasági épület is hivatalos építési engedélyt, de nem a munkacsoportunk fennhatósága alatt, így nem tudjuk, hogy befejezték-e az építkezést. Az építtetők magánszemélyek, nem bemutatóházat építenek, azaz nem alkalmasak arra, hogy odaküldjük az érdeklődőket.

A közösségi támogatáson (crowdfunding) alapuló Búbos Ökoház – szupervályog bemutatóház – Projektnek, amelyeknek keretén belül egy nádtetős présházra és egy élőtetős dombházra már megkaptuk meg az építési engedélyt, az egyik célkitűzése az, hogy egy olyan házat építsünk fel, amelyet meg lehet majd nézni, akár ki is próbálni, egy-két napra kibérelni.

Jelenleg a bemutató és oktató területünkön kisebb teszt- és mintaépítmények vannak, amelyeket a tanfolyamok során folyamatosan építünk. (Így különböző készenléti stádiumban vannak.) Ezekről rengeteg fotó látható a Facebookos Szupervályog csoportunkban. Ezek az építmények bemutatják a technológia lényegét, lehet látni a falszerkezetet, a speciális, íves, kupolás formákat, és persze az egyesen falakat is, a rusztikus felületeket. Ezekből képet formálhatunk arról, hogy milyen lehetőségeket rejt magában a technológia, hogy milyen hangulata van egy szupervályog épületnek. Lakóházat azonban sajnos még nem tudunk mutatni.
A mintaépítményeket tavasztól őszig, az építési szezonban meg lehet nézni az erre a célra tartott SzuperMA Bemutató Napokon, ahol a lehetőség nyílik a beszélgetésre, ismerkedésre a technológiával és a munkacsoportunkkal. Természetesen a  személyes konzultáció, illetve az építőtábor vagy tanfolyam is lehetőség a szemlélődésre. Ezen kívül az önkéntes napokon való részvétel.

Szerte a világon már sokféle szupervályog ház épült, sokféle éghajlaton, ezekről az interneten lehet csemegézni, illetve számos fotót találnak a „Szupervályogon innen és túl – Földépítéstől a permakultúráig” című bemutató kiadványunkban, amelyben leírjuk a technológia alapjait is.

http://bubosokohaz.szupervalyog.com/
A SzuperMA Műhely terveiről, eddigi eredményeiről, illetve az építési engedélyekről, az építéssel kapcsolatos kezdő lépésekről részletesen talál információkat, fotókat a honlapunkon. Facebookos oldalainkon, csoportjainkban is rendszeresen megosztjuk a híreket, fejleményeket.

Mindazoktól, akik maguk is beleszerettek a szupervályogba, és szeretnék minél hamarabb a saját álmaikat is megvalósítani, azt kérjük, hogy a lehetőségeikhez mérten támogassák a „szupervályog-küldetést” és a munkacsoportunk munkáját, mert így sokkal hamarabb eredményes lesz a folyamat. Lehet támogatni a Búbosház közösségi támogatási projektet, vagy közvetlenül a SzuperMA terület fejlesztését,
de közvetve a kiadványaink megvásárlása, a tanfolyamon való részvétel is hozzájárul a sikerhez.
A szupervályog hírének a megosztása is segítség.

Reméljük, Ön is hamarosan köszönthetjük a szupervályog-rajongók és támogatók táborában!