Bemutatkozó

ÚJ OLDALAK AZ OLDALSÁVON!

Építhetek-e szupervályoggal? -> Engedély, jogszabály
Szupervályoggal szeretnék építeni! Hogyan kezdjek hozzá?! -> Kezdő lépések
Mennyibe kerül? -> Új tartalmak a Gyakori kérdések között is!

"A föld a bölcs kezében arannyá változik" (Rumi)

Porból (azaz földből) vétettünk... Az emberiség sorsa öröktől fogva összefonódik a földdel. A földet megmunkáljunk, hogy táplálékot termeljünk, házat építsünk, edényeket formázzunk. Az agyag belesimul a tenyerünkbe − engedelmes alkotóelem, ahogy Rumi mondaná −, és ha harmóniában vagyunk magunkkal és a környező univerzummal, megformálódik maga a csoda: egy óvó hajlék vagy egy gyönyörű kerámia. A perzsa nyelvben a leggyakrabban használt szó a szépre, vonzóra a „gel”, azaz az agyag szóból származik („Khosh-gel” azt jelenti szép, azaz „jó-agyag”. A rossz dolgokra pedig azt mondják „bad-gel”, azaz „rossz-agyag”. Egy szép nő, egy virág, egy csodás épület jó és boldog agyagból formált.)

Mára sajnos elvesztettük ezt a bensőséges kapcsolatot a földdel, nem tiszteljük már, csak gátlástalanul kiaknázzuk… de ezért a hozzáállásért nagy árat fizetünk.
Ha visszatalálunk az agyag, a föld csodájához, egészségesebb lesz a világunk és mi magunk is!


SZUPERVÁLYOG - Ház-, kert- és tájépítési technológia 
AVAGY VÁLYOGÉPÍTÉS ÚJ FORMÁBAN...

  • Figyelemreméltó és elérhető alternatíva a természetes, környezetbarát, környezettudatos építés és életforma elkötelezettjeinek;
  • Tartós, a jelenlegi szeszélyes időjárás, változó klíma kihívásainak, a környezeti katasztrófáknak (árvíz, szélvihar, tűzvész, földrengés) ellenálló*, mégis egészséges otthon;
  • A tradicionális, évezredes építési technológiák ötvözése a legújabb technikákkal, anyagokkal;
  • Széleskörű felhasználási lehetőségek: a kertépítéstől, kerti létesítményektől, tároló és gazdasági épületektől, a nyaralókig, családi házakig, közösségi épületekig, terekig, teljes ökofaluig;
  • A „hagyományos” (azaz ma megszokott) épületstruktúrák és gépészeti megoldások kialakításától az öko/bioházak, autonóm házak építéséig;
  • Az organikus építészet, a dombházak, a szakrális geometria vagy feng shui kedvelőinek is;
  • Változatos funkciók, forma és stílus, melynek szinte csak a fantázia szab határt!

Múlt, jelen, és jövő… a Földtől a Marsig, azaz a hagyományos építkezéstől a jövő otthonáig.

(*A technológia prototípusa, az Öko-Dóm, Kalifornia szigorú - a legmagasabb fokozatú földrengészónának megfelelő - építési követelményeinek eleget tett.)

Szokatlannak tűnő kombináció?
A szupervályog-technológia megalkotója
Nader Khalili (1936-2008), iráni építész, aki hazájában, majd Kaliforniában is sikeres pályát futott be, mint felhőkarcoló-specialista. „Életútjának felén” azonban új értelmet keresett az életének, szakmai tudásának, és nekiindult az arab sivatagnak. Emberszeretete vezérelte: „Hogyan csináljunk a háborúból békét, hogyan építsünk a rombolás helyett? A háború alapvető építőanyagai - homokzsák és szögesdrót – (sajnos) mindenütt a világon elérhetőek. Föld is van mindenütt a talpunk alatt… Hogyan lehetne ezekből az anyagokból bárki által egyszerűen felépíthető, mégis tartós otthont létrehozni?” Fizikai és szellemi utazása során álmodta meg ezt az építési módszert, amely ötvözi a tradicionális, évezredes technikákat a legújabb módszerekkel, anyagokkal. 1986-ban megalapította a California Institute of Earth Art and Architecture („a föld művészet és építészet kaliforniai intézete”). -> http://www.calearth.org.

Az intézet filozófiája a négy természeti alapelem – a föld, víz, levegő és tűz – egyensúlyán, a művészetet és ember(i)séget szolgáló egységén alapul. A Cal-Earth Intézet által alkalmazott technológiák, a tervezés és kivitelezés az építészet ősi és időtlen alapelvein alapulnak: a természet alapelemei, az ívek, boltozatok, kupolák és fülkék, a megújuló energiaforrások, a természet geometriája és a természeti struktúrák szimmetriája, a nyomó- és húzóerők egysége. Az intézet azt is hangsúlyozza, hogy az élhető otthon teremtése alapvető emberi jog, és célul tűzi ki az emberek gazdasági erősítését is azáltal, hogy részt vehetnek a saját otthonuk és közösségük létrehozásában. Ugyanakkor alternatívát kíván nyújtani a mai globális szükségletekre is, mint a természeti erőforrások megőrzése, az erdőirtás megállítása, a környezetszennyezés és globális felmelegedés lassítása, az egészség megőrzése, a közösségek és a kultúrák megóvása, és otthonteremtés a rászorulóknak.

A szupervályog-technológia alapját valójában az az ötlet adta, amelyet Nader Khalili a NASA „Építkezés a Holdon és a Marson” programjához terjesztett fel. A Holdon és a Marson valóban csak a természeti elemek vannak kéznél! A „Velcro-adobe” (tépőzár-vályog”) elnevezésű ötletével azonnal meghívást nyert az űrépítkezési programba. Amikor Khalili továbbfejlesztette az űrtechnológiát földi hajlékok számára, elsősorban a szegényeknek, rászorulóknak akart segíteni. Az első szupervályog építmények ezt a célt szolgálták. Átmeneti menedékeket, illetve egyszerű, de tartós, a környezet szélsőséges behatásainak ellenálló új otthonokat építettek a természeti katasztrófák (árvíz, tűzvész, földrengés) által sújtott embereknek, akik maguk is részt vettek az építésben. Az azóta eltelt évek során bebizonyosodott, hogy ennek a technológiának, illetve a technológia egyéb - hagyományos, illetve ökológiai - építési módokkal történő kombinálásának a felhasználási lehetőségei olyan széleskörűek, hogy annak szinte csak a fantázia szab határt! Szerte a világon, különböző éghajlati viszonyok között, magán és közösségi célokra is épülnek házak és egyéb épületek, kerti létesítmények, a hagyományos házaktól a modern épületekig, az egyszerű, szerényebb kivitelezésű épületektől a minden igényt kielégítő, gazdagabb felszereltségű házakig.

 -> Fotóalbum 

  -> Felhasználási területek 

2010. őszén a Cal-Earth Intézet ösztöndíjasaként részt vettem egy kéthónapos képzésen, amely során lehetőségem nyílt elsajátítani a szupervályog építési módszert. Hazajövetelem után a megalapítottam a Szupervályog Magyarország Munkacsoportot (új nevén a SzuperVályog és PermaKultúra Műhelyt), amely elindította a szupervályog-technológia hazai adaptálását, továbbfejlesztését és bevezetését. Munkacsoportunk  2011-től folyamatosan indít tanfolyamokat azoknak, akik maguk szeretnének majd építeni a módszerrel, illetve vállalja, hogy szakmai segítséget nyújt azoknak, akiknek nincs lehetőségük, vagy nem szeretnének maguk építkezni, de szeretnének szupervályog otthonban lakni, vagy egyéb szupervályog-technológiával készült létesítményeket használni.

Várjuk az érdeklődőket!

Dr. Kovács Mónika & Fekete Zoltán
SzuperVályog & PermaKultúra Műhely


SZUPERVÁLYOG - FÖLDZSÁK - HIPERVÁLYOG -> ZSÁKVÁLYOG Magyarország
SUPERADOBE - EARTHBAG - HYPERADOBE -> BAGADOBE Hungary